Laat de cloudleveranciers je geen poot uitdraaien!

Het nieuwe is er van cloudcomputing wel af, maar toch slaan we in de onderhandelingen met de cloudleveranciers nogal eens de plank mis. En zijn we dief van onze eigen portemonnee. Hier 5 tips om dat te voorkomen.

Bedrijven in elk marktsegment maken de overstap naar cloudomgevingen vanwege de betrouwbaarheid en de kosteneffectiviteit van clouddiensten. Een vraag die mij regelmatig wordt gesteld is: 'Wat zijn de belangrijkste punten waar een CIO moet naar kijken in de onderhandelingen over een cloudcontract?' Hoewel cloudcomputing niet nieuw meer is voor de meeste organisaties is er nog steeds genoeg over te onderhandelen als het gaat om de inhoud van contracten, omdat de meeste van de standaard voorwaarden in het voordeel zijn van de leverancier.

Zoals dat gaat met contracten is het bij onderhandelingen vooral een kwestie van weten welke vragen je moet stellen, zodat je precies begrijpt waar je je mee inlaat. Er zijn talloze vragen die bij je opkomen als je op het punt staat een nieuw cloudcontract af te sluiten, maar ik geef hier mijn vijf favoriete tips die je kan gebruiken in je onderhandelingen.

Service level agreements?

Een van de meest voorkomende maar ook meest gevaarlijke fouten die worden gemaakt tijdens het onderhandelen van cloudcontracten is het niet ter discussie stellen van de voorwaarden in de service level agreements. Die SLA's beschrijven de verplichting die de leverancier aangaat in de beschikbaarheid van de dienst en het prestatieniveau. Over alles hierin kan je onderhandelen en dat kan een groot effect hebben op de prijs die je voor de dienst moet betalen.

De voorwaarden van SLA's moeten zo duidelijk mogelijk zijn beschreven, aangezien je wel zeker wilt weten wat je kan verwachten van de leverancier en wat er moet gebeuren als zich serieuze problemen voordoen. Als ik onderhandel over SLA's mik ik op een uptime van 99,5 procent als startpositie en vraag om maandelijkse meetresultaten op die indicator. Er zijn leveranciers die zichzelf per kwartaal meten, wat nogal lankmoedig is, maar sinds ik werkzaam ben in de zorg vind ik het belangrijk dat ik die resultaten maandelijks krijg.

[Lees ook: De cloud is onvermijdelijk voor de CIO]

Advertisement

Het niveau van 99,5 procent uptime is waar ik voor ga in de live-omgeving, maar vergeet zeker niet de SLA die rust op de backup en recovery binnen de cloudomgeving. Aan elke SLA-clausule in het contract moet er een billijke schade-paragraaf zijn die duidelijk de tegemoetkomingen omschrijft voor het geval de leverancier niet voldoet aan de voorwaarden van de SLA.

Waar staat de data?

Cloudcomputing mag dan wel gaan over toegang tot je data via het internet, maar die data moet toch ergens worden ondergebracht op een fysieke lokatie. Bepaalde landen hebben voorwaarden binnen hun regelgeving die bepaalde restricties zetten op het onderbrengen van data in andere landen. Dat is dus erg relevant als je internationale klanten hebt en je dient te voldoen aan de regelgeving van de landen waar die klanten vandaan komen.

Op de volgende pagina: Hoe krijg ik mijn data terug?

Related:
1 2 Page 1
Page 1 of 2
Download CIO's Winter 2021 digital issue: Supercharging IT innovation