Microsoft Teams slaagt niet voor zijn examen

We hebben maanden de verhalen moeten horen over Teams, de langverwachte Slack-moordenaar van Microsoft. De publieke uitrol loopt al een tijd en dus konden de IT-admins van Office 365 Enterprise-abonnees, zoals IDG's Infoworld, Teams testen. Helaas werd duidelijk dat de hype momenteel onterecht is.

Iedereen weet hoe enorm intern sociaal netwerk Yammer geflopt is, waardoor in de VS Jive en in Europa bijvoorbeeld het Nederlandse Speakap hard kunnen groeien. De bedoeling met Teams, de uitdager van Slack in de chat collaboration markt, is dat die oude koeien voorgoed in de sloot blijven en dat er een goede vervanger is.

Achterstand

Maar in de tussentijd heeft Slack een flinke aanhang gekregen dankzij het feit dat het een uitstekend product is dat goed werkt, zeer geschikt is en op elk apparaat werkt dat je zou kunnen gebruiken. Het is erg makkelijk om verslaafd te raken aan Slack, en Slack heeft de lat hoog gelegd (HipChat van Atlassian is ook erg geschikt, maar bij lange na niet zo goed ontworpen als Slack).

Het Teams dat nu uitgerold is is technisch gezien een publieke bèta, maar dat komt uit de marketing niet helemaal naar voren. Maar zelfs als je het als een bèta in een laat stadium beoordeelt is het lang niet zo goed als het zou moeten zijn. Het kan eerlijk gezegd niet tippen aan Slack. Het doet me denken aan de Windows Phone die een paar jaar na de iPhone zijn debuut maakte maar ontworpen was alsof BlackBerry nog steeds de concurrent was. Teams geeft hetzelfde gevoel tegenover Slack, dat nu een paar jaar oud is - het is de Windows Phone van zakenchat.

Tegen de tijd dat Teams een gereed product is kan het maar beter net zo goed zijn als Slack. Microsoft is de underdog in dit verhaal, en als Microsoft rekent op hun bestaande systemen is dat een gevaarlijke strategie - wat Microsoft zou moeten weten na de Yammer-, Windows 8- en Windows Phone-debacles. De naam Microsoft is niet langer goed genoeg om een product met succes op de markt te brengen, het moet werkelijk goed zijn.

Wat Microsoft Teams goed doet

Voor ik uiteenzet wat er ontbreekt aan de bèta van Teams, wil ik eerst even benoemen wat er behalve de integratie in de Office 365 suite.

Teams is cross-platform. Het is bijvoorbeeld al beschikbaar voor Windows, MacOS, IOS en Android. Dit bewijst dat Microsoft serieus z'n strategie wil aanpassen naar een all-platforms-strategie.

Microsoft Teams is nu in de publieke bèta met een simpele duidelijke interface, maar ook met welkome integraties met Exchange calendar en Skype for Business.

Teams integreert met andere Microsoft-diensten. Zoals je verwacht integreert Teams met het Exchange/Active Directory ecosysteem, waardoor je je geen zorgen meer hoeft te maken over dat vertrokken werknemers nog steeds toegang hebben tot je bedrijfschat. En ondanks dat je nog steeds met de hand gebruikers aan individuele teams moet toevoegen, is dat erg makkelijk te doen als je al beveiligingsgroepen in Exchange hebt samengesteld, omdat je dat alle groepleden in een keer kan toevoegen.

1 2 3 4 Page 1
Page 1 of 4
Discover what your peers are reading. Sign up for our FREE email newsletters today!